SBV (Sorteerbedrijf Vlissingen) 

In het zuidwesten van Nederland ligt het Sorteerbedrijf voor Zand en Grind Vlissingen (SBV). Sinds 1971 sorteert SBV zee-materialen die vanaf het Engels Continentaal Plat verwerkt worden tot hoogwaardig zand en grind voor de betonindustrie in Nederland en België. De eindproducten zijn zowel KOMO als BENOR gecertificeerd.

In de zeestraat tussen Groot Brittannië en Frankrijk die de zuidelijke Noordzee verbindt met de Atlantische oceaan, wordt het materiaal op een diepte van 35 à 5​0 meter gewonnen door onder andere onze sleephopperzuigers TSHD Krakesandt en TSHD Anchorage. Om een constante verhouding zand en grind te waarborgen wordt een deel van het zand weggespoeld. Dit gebeurt in zeeftorens aan boord van schepen met een laadvermogen van 5.000 tot 13.000 ton. Het grove materiaal, de zogenaamde Ballast as Dredged (BAD), wordt hierna naar Vlissingen gebracht. Tijdens het transport naar Vlissingen wordt overtollige water weggepompt.

In de geavanceerde installatie van SBV wordt het materiaal verwerkt, zouten uit het materiaal wordt door spoelen verwijderd. Het wordt gezeefd, ontdaan van de minst zware delen zoals hout, en geklasseerd zodat de samenstelling constant is. Het materiaal voldoet aan de eisen voor toeslagmaterialen onder andere van voorgespannen beton. Het gehele proces is er op gericht om minimaal gebruikt te maken van mobiele voertuigen zo besparen we energie, dit is wel zo duurzaam.