Eerste fietsstraat in Fryslân buiten de bebouwde kom

Een veilige plek voor fietsers waar gemotoriseerde voertuigen te gast zijn, dat is de nieuwe fietsstraat tussen Sibrandabuorren en Poppenwier in gemeente Súdwest-Fryslân.

In oktober 2022 is tussen Poppenwier en Sijbrandaburen een fietsstraat geopend. Een bijzondere, want de eerste in zijn soort in Fryslân. Het concept fietsstraat wint al enige tijd aan populariteit binnen de bebouwde kom, dit is een fietsstraat die meerdere dorpen met elkaar verbindt buiten de bebouwde kom.

Voor het fietspad is door aannemer KWS Staphorst bewust gekozen voor Tilrood in het asfaltmengsel wat zorgt voor de herkenbare rode kleur. Tilrood is een hoogwaardige steenslag uitermate geschikt voor fietspaden en verdeelvlakken op wegen vanwege de goede weerstand tegen verbrijzeling, hoge PSV waarde en kleurvastheid.

Voor het gehele fietspad is ca. 200 ton Tilrood 2/6 mm, ca. 450 ton Tilrood 4/8 mm & ca. 250 ton Tilrood 8/11 mm toegepast.

De snelle fietsverbinding bestaat uit een breder pad dan een standaard fietspad en fietsers genieten bijna overal voorrang op het andere verkeer. De snelfietsroute is tot stand gekomen met subsidie van Provincie Friesland en gemeente Súdwest-Fryslân.

Toegepaste producten