Versterking van de Houtribdijk

Het startsignaal is gegeven voor de versterking van de Houtribdijk. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen wordt tot 2020 door Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland versterkt over een lengte van 25 km.

De Houtribdijk zal versterkt worden tussen Enkhuizen en Lelystad, zodat deze weer voldoet aan de veiligheidsnorm van de Waterwet. De dijk ligt midden in het IJsselmeergebied, houdt het water van het IJsselmeer en Markermeer in toom en beschermt zo alle omliggende provincies tegen hoogwater.

Bij Lelystad versterkt Rijkswaterstaat de dijk met asfalt en breuksteen: een natuurlijke steen met onregelmatige vorm. Bij Enkhuizen krijgt de Houtribdijk aan beide kanten brede, zandige oevers. De zandige oevers zijn begroeid en lopen geleidelijk af (ongeveer 70 m boven water, 70 m onder water). Het zand breekt de golven en zorgt zo voor een veilige dijk. Ook vinden planten- en diersoorten hier hun habitat. De toepassing van zandige oevers in zo’n groot zoet binnenwater zonder getijden is een wereldwijde primeur.

Onderdeel van de versterking is ook de aanleg van een nieuw natuurgebied 'Trintelzand' van 270 ha. Ook wordt tegelijkertijd bij Lelystad een nieuw strand aangelegd voor wind- en kitesurfers.
De Hoop Bouwgrondstoffen levert voor dit mooie project de waterbouwsteen in diverse afmetingen en zorgt er ook voor dat het logistieke gedeelte tot in de puntjes verzorgd zal worden.

Toegepaste producten